Social media is groot. Dat weten we allemaal. Facebook is niet meer weg te denken, zeker niet op Curaçao. Maar ook Instagram en LinkedIn doen het goed.
Deze media worden vaak door bedrijven gebruikt om te zenden. “Ik heb wat te zeggen: koop dit!”. Wie dat wel eens geprobeerd heeft, is snel tot de conclusie gekomen dat er wellicht wat vrienden het bericht delen. Vrienden van vrienden laten de eerste keer nog wel van zich horen. Maar al snel gebeurt er niets meer. “Facebook werkt niet,” horen we dan van gedesillusioneerde ondernemers.
Facebook werkt wel
Wat van belang is bij het gebruik van Facebook, LinkedIn en andere social media is dat je het medium goed gebruikt. Je bent immers met mensen aan het communiceren. Daarbij zijn die mensen met iets anders bezig op het moment dat jij er tussendoor komt. En dat is de sleutel! Wij kunnen zien waar mensen mee bezig zijn en waar ze zich bevinden. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wie er op zoek is naar een betrouwbare, betaalbare autoverhuurder op Curaçao of Bonaire. Deze personen laten we een advertentie zien namens onze klant Budget Car Rental.
We kunnen ook zien wie iets te melden heeft over Blue Bay, op Facebook, Twitter, Instagram, fora etc. We reageren als dat zinvol is, namens onze klant. Bij een klacht bieden we direct excuus aan en halen we het gesprek zo snel mogelijk uit het publieke domein. Bij een compliment bedanken we, en geven we zo nu en dan een cadeautje weg.
De invloed van goede webcare
Wat gebeurt er? Onze klanten worden gezien als echte, levende partijen. Ze reageren. Ze gaan goed om met klachten, dus als er wat is, laten ze je niet in de steek. En ze denken nog mee ook! Dat leidt tot vertrouwen. Het bereik groeit, de boodschap heeft echt waarde, en nu wordt het ook zinvol om te melden wat we te verkopen hebben.
Wat we voor jou kunnen doen?
- We kunnen in kaart brengen wat er over jou gezegd wordt.
- We kunnen kijken of jouw diensten of producten genoemd worden.
- Daar kunnen we je rapporten van sturen.
- We kunnen een handleiding voor je maken over hoe je het beste kan reageren in welke situatie.
- We kunnen je een alert sturen als er (waarschijnlijk) iets negatiefs wordt geroepen (meteen reageren – maar wel zo snel mogelijk uit het publieke domein halen)
- We kunnen je toegang geven tot onze tool en je leren hoe alles werkt, of we kunnen het hele traject voor je uit handen nemen. Up to you!
Social advertising – the center of your audience
Het mooie van social media is dat je heel lekker in je doelgroep kan adverteren. Niet alleen bij potentiële kopers, maar zelfs gericht op mensen die je website, LinkedIn, Instagram of Facebook-pagina al gezien hebben. Remarketing, eigenlijk.
Als je je doelgroep eenmaal kent, dan kun je voor relatief weinig geld je advertenties richten op ‘soortgelijke doelgroepen’. Kijk wat werkt en bij wie: je hebt nu een mooie basis, dus kun je gaan uitbouwen. Als je niet jouw boodschap centraal zet, maar de wensen van de klant als uitgangspunt neemt, kun je heel veel bereiken.
Remarketing – don’t you forget about me! We’ll be back soon
Remarketing wil zeggen dat we mensen die jouw website/Facebook/LinkedIn/etc. al kennen en bezocht hebben, nogmaals een advertentie kunnen laten zien. Dus stel: ik zit op mijn werk en moet een lijstje maken van beveiligingsbedrijven op het eiland. Ik heb er al drie. Ik bezoek jouw website. Plotseling komt mijn collega binnen. Hij of zij stelt me een paar vragen en ik raak afgeleid. Na het bezoekje van mijn collega moet ik snel weg, ik klik de website weg en vergeet je bedrijf – terwijl ik wel interesse had!
Met remarketing kun je bezoekers van je site opnieuw een banner of advertentie van jou laten zien, zodat ze je niet vergeten. Ineens doe je weer mee! Als ze opnieuw gaan zoeken, staat jouw advertentie bovenaan. Dat straalt uit dat je een grote en belangrijke partij bent waar je eigenlijk niet omheen kan.
Allemaal vormen van remarketing, allemaal goed te doen en allemaal zinvol. Het verhoogt het aantal aanvragen, inschrijvingen en verkopen. Veel mensen vinden het ook een beetje eng. We leggen je graag uit waarom dat wel meevalt, en waarom we vinden dat je het moet doen, binnen slimme en nette grenzen.